Melatonine beschermt hersencellenHersencellen van muizen verouderen nauwelijks als die dieren melatonine door hun drinkwater krijgen. Dat schrijven onderzoekers van de Spaanse Universidad de Granada. Zij gaven hun proefdieren een (forse) dosis van 10 mg per kilo lichaamsgewicht.


Het hormoon melatonine wordt in het lichaam aangemaakt door de epifyse als er geen daglicht is. Het veroorzaakt het gevoel van slaperigheid, zodat het lichaam zich voorbereiden kan op de nacht. Omdat melatonine ook een antioxidant is dat erfelijk materiaal kan beschermen tegen beschadiging, bestuderen onderzoekers het hormoon al jaren.

Het experiment met de muizen startte onmiddellijk nadat de diertjes waren geboren. Na 5 en 10 maanden placebo-behandeling, en na 10 maanden behandeling met melatonine, bestudeerden de onderzoekers de mitochondria in de hersencellen van de muizen. Dit zijn de energiecentrales van de cel. Bij veroudering van hersencellen gaan ze steeds slechter functioneren, waardoor hersenen van ouderen vaak minder goed werken dan die van jongeren.
De onderzoekers zagen dat in de mitochondria bij de muizen die geen melatonine kregen de aanmaak van antioxidanten inzakte naarmate de dieren ouder werden. In de membranen van de mitochondria vonden de onderzoekers bij de oudere muizen meer geoxideerde vetten. Melatonine remde deze toename.
De onderzoekers besluiten door te stellen dat melatonine de positieve effecten op de werking van mitochondria passen onder de noemer van ‘anti-veroudering’. “Deze effecten en het feit dat zelfs hoge doseringen onschadelijk zouden zijn ondersteunen het gebruik ter preventie van veroudering” stelt men.http://www.psycholoog.net/?p=1343
International Web Site of Melatonine are: Key Melatonin