Nachtarbeid mogelijk kankerverwekkendOp basis van een aantal studies beschouwt het International Agency for Research on Cancer (IARC) nachtarbeid 'als een mogelijke kankerverwekker'. Ploegarbeiders lopen na 15 jaar een verhoogde kans op kanker in de geslachtsdelen en nachtverpleegsters krijgen vaker baarmoederkanker.

Prostaatkanker komt verhoudingsgewijs meer voor bij lijnpiloten en brandweerlui. Nachtwerkers zijn ook gevoeliger voor colonkanker. Dat staat te lezen in het gezondheidsmagazine Bodytalk.

Bodytalk wijst op het feit dat het slaap-waakritme onder meer wordt aangestuurd door melatonine, een hormoon dat wordt afgescheiden door de pijnappelklier . 'Naast deze coƶrdinerende rol beĆÆnvloedt melatonine ook de aanmaak van geslachtshormonen en gaat er een antioxiderende en tumorremmende werking van uit. Door nachtwerk wordt er vermoedelijk minder hormoon afgescheiden en raakt ons lichaam dus mogelijk een deel van de bescherming kwijt. Nader onderzoek moet meer inzicht in dit effect verschaffen', aldus Chantal Maton van Bodytalk.

In haar adviezen pleit Maton ook voor de inname van melatoninepillen voor wie moeite heeft met het inslapen. Nachtwerkers moeten voor 1 uur 's ochtends warm eten, tussendoortjes vermijden en na middernacht niet te veel koffie, thee of cola drinken, maar evenwichtig eten met voldoende fruit. Ook een slaappauze van enkele minuten, bij voorkeur tussen 2 en 6 uur 's ochtends, is aangewezen.

Overdag moeten nachtwerkers in een goed verduisterde kamer slapen en ervoor zorgen dat ze niet gestoord worden.Source: www.standaard.be

International Web Site of Melatonine are: Key Melatonin