Nachtlampjes veroorzaken depressieSlapen in een weinig verlichte kamer kan al tot een depressie leiden, dat blijkt uit recent onderzoek.

Onevenwicht
Wetenschappers geloven dat slechts een zwakke lichtbron, als nachtlampjes die vaak bij kinderen gebruikt worden, zorgen voor een chemisch onevenwicht en structuur in de hersenen. Dit soort lichtjes lijkt de productie van het hormoon melatonine te verstoren, een stof die het lichaam signaleert wanneer het nacht is.

Minder actief
Amerikaanse wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze twee soorten hamsters vergeleken. De eerste groep werd blootgesteld aan zwak licht 's avonds, de andere groep sliep in volledige duisternis. Wanneer ze de hersenen van de dieren bestudeerden bleek dat degenen die aan zwak licht werden blootsgesteld minder activiteit in het hersengebied de hippocampus hadden. Dit deel speelt een belangrijke rol bij depressieve stoornissen en deze veranderingen zijn dus significant. Uit eerder onderzoek blijkt dat muizen die blootgesteld worden aan fel licht 's nachts vaker depressief en dik zijn."

Vorser Tracy Bedrosian: "Slechts een erg zwak lichtje volstaat om een depressieve symptomen bij hamsters te veroorzaken. Dit kan de veranderingen in hun hersenen verklaren die we zagen na acht weken van blootstelling." (ep)

www.hln.be


International Web Site of Melatonine are: Key Melatonin