Blauw licht van apparaten verstoort aanmaak melatonineHet blauwe licht dat van apparaten zoals mobiele telefoons en laptops komt, blijkt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegen te gaan. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Manchester.
Ook straatlantaarns of een andere lichtbron, hoe klein ook, kunnen de slaap verstoren en effect hebben op het lichaam. De onderzoekers vinden het belangrijk dat mensen in het donker slapen, zodat onze hormonen voedsel op de goede manier in energie kunnen omzetten. Licht heeft namelijk ook effect op de stofwisseling. Het reguleren van slaappatronen zou mensen met diabetes, wat vaak aan obesitas gelinkt wordt, kunnen helpen.
Slaaponderzoeker Simon Kyle: “We leven in een 24-uursmaatschappij, steeds meer mensen hebben een slaaptekort en meer en meer worden mensen blootgesteld aan kunstlicht. We willen weten hoe een verandering in het slaap/waakpatroon kan worden betrokken bij het bestrijden van ziektes als obesitas en diabetes.’
Eerder werd er een verband aangetoond tussen blauw licht en het krijgen van honger. Al na 15 minuten op een telefoon, laptop of tablet komt een hongergevoel op. De onderzoekers adviseren alle apparaten uit de slaapkamer te weren en ze ruim voor bedtijd uit te zetten.

Source: Welingelichte Kringen
http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/371751/blauw-licht-van-apparaten-verstoort-aanmaak-melatonine.htmlInternational Web Site of Melatonine are: Key Melatonin